mariacn

Familjeliv, bakning, husrenovering och annat smått och gott från mitt liv.

Skåpkaka och Hallonkladdis med hallonmaräng

Kategori: Allmänt

Albin ville fira att vi köpt det fina skåpet så vi bjöd hit mamma och Isabell. När det var dags att baka blev det som vanligt. Jag vet vilka smaker jag vill ha och ungefär vad jag vill baka. Jag går igenom hälften av alla mina kokböcker och googlar massor. Men inget passar. Så till slut hittar jag på något själv. Plockar lite här och lite där. 
 
Låt mig presentera Skåpkakan! Namnet blev skåpkaka eftersom vi dels firade skåpet och dels för att man kan ta den choklad och den topping man har hemma. 
 
 
SKÅPKAKA
 
Pajskal:
 
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2,5 msk kallt vatten
Mät upp mjölet i en skål. Skär smöret i mindre bitar och finfördela i mjölet med gaffel eller fingertopparna, till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. 
Tryck ut degen i pajformen, ända upp till kanten. Låt stå i kylskåp 15 minuter.  Nagga bottenplattan med en gaffel och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter i 225`C. Låt svalna lite. Sänk ugnstemperaturen till 180`C.
 
Chokladfyllning:
 
1½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
225 gram choklad, hackad ( jag tog 70% mörk choklad och ljus blockchoklad 50/50)
2 ägg
Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Dra genast bort kastrullen från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält. Vispa äggen och blanda ner dom i chokladsmeten. Blanda väl och häll smeten i pajskalet. Grädda i ugnen i 15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt stå en timme. 
 
 
Smultäcke:
 
Här kan du ta vad du tycker om. Ca 3 dl tror jag är lagom. Hacka inte för smått.
Jag använde
salta jordnötter
naturella cashewnötter
1 tsk kakao
1 digestivekex
Några mandelbiskvier
Strö smulet över chokladfyllningen och tryck till lite.
Jag garnerade sedan med kolasås då själva kakan inte är jättesöt. Servera med vaniljglass eller vispgrädde.
 
Har gjort om en bild till. Albin tyckte också det var roligt så nu får jag dela med mig av min mobil. 
 
Originalet.
 
En av julklapparna Lova fick av oss. En supermysig mössa till våren som jag köpte på Geko-butiken i Västervik. En butik med barnkläder och leksaker som är ekologiska och även lite begagnat. Länk:   GEKO
 
Min superbästa syster Sara har fått jobb. Hon började på skatteverket i Västervik förra veckan. Bjöd henne, mamma och Isabell på fika för att fira det. 
Hallonkladdis med hallonmaräng får den heta.
 
HALLONKLADDIS MED HALLONMARÄNG
 
Kladdkaka:
 
50 g mörk choklad med hallonsmak.
Jag gjorde Leilas kladdkaka denna gång men du kan göra vilken kladdkaka du vill. 
Innan du gräddar kladdkakan bryter du chokladen i bitar och sticker ner i smeten. Grädda sedan som vanligt och låt svalna innan du brer på marängen.
 
Hallonmaräng:
 
2 äggvitor
saft av knappt ½ citron
2 dl strösocker
150 g hallon (helst färska, annars sila bort en del vätska från hallonen när dom tinat)
 
Sätt ugnen på 250`C övervärme/grill. Vispa äggvita, citronsaft och 3/4 dl socker till en fast maräng i en rostfri bunke (eller av glas). Tillsätt ytterligare 3/4 dl socker och vispa lite till. Rör sönder hallonen med resterande socker och vänd ned i marängen i omgångar. Vispa till fast maräng. Spritsa eller bred marängen över kladdkakan och grädda den gyllene i mitten av ugnen (med ugnsluckan på glänt) i ca 5 minuter. Marängen ska bara få lite färg. Håll koll. Garnera med några hallon och pudra över florsocker. 
 
Jag gjorde en blixtvisit hos tandläkaren och då var Lova hos sin farmor en stund. Tack! Dockor är både läskigt och intressant. Ett ansikte utan mimik. Hur gör man då?
 
Storebror passar lillasyster.
 
Minns ni klippdockorna? Gick igenom en väska häromdagen där lite gamla leksaker m.m. ligger. Bl.a. en massa bokmärken och klippdockor. Det var innan alla touchscreens.
 
Bakade Leilas goda kolasnittar häromdagen
 
LEILAS KOLASNITTAR

  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära (jag tog hälften och det blev lagom)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
  4. Dela degen och rulla ut till två längder.
  5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
  6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
  7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
Jag hackade lite salta jordnötter och naturella cashewnötter och lade på en av längderna innan det bakades i ugnen. Blev en jättegod kombo!
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: