mariacn

Familjeliv, bakning, husrenovering och annat smått och gott från mitt liv.

Påsk, Cheesecake och premiärgrillning

Kategori: Allmänt

I lördags jobbade jag hela dagen, mamma hämtade Albin på dagis och så möttes vi hemma hos henne. Det blev mycket god påskmat som Kari hade lagat.


Silltårta


Finncrisp med sillröra


Ägghalvor med räkröra


Potatis med sillröra


Skaldjurspaj, potatis/broccolipaj och janssons.

Till efterrätt blev det en god passionsfruktscheesecake


Och senare blev det cupcakes,

Vaniljmuffins fyllda med hallon/blåbärsmousse som blev över från fredagen. Toppade med lite nutella och påskgodis.

Blev en mycket lyckad påskafton.


Vitsippor i trädården :)

Söndagen blev också jobb och dagis. Och när jag kom hem ville jag ha mat snabbt och helst slippa stå i köket när det var så fint väder ute. Kokade Coop fylld pasta. Ricotta och spenatsmak var det. Tar ca 2-3 minuter. Häll av vattnet, häll tillbaka pastan i kastrullen och ställ på spisen igen. Blanda ner creme fraiche/grädde, salt, peppar och andra kryddor, blanda i vanlig skinka i småbitar(använd sax) och valfri löksort. Upp på faten med tomat och ät. Tog ca 5 minuter att laga. Perfekt.

Igår var det också superskönt väder ute så då ville jag inte heller stå i köket. La några frysta kycklingfileer i en ugnsform. Penslade med pressad citron, smör och olja. På med salt, peppar och timjan och in i ugnen. La hela färskpotatis i en ugnsform och blandade i smör, olja, salt och peppar och in i ugnen. Snabb kall sås och sallad till det. Gott. Tar ca 10 minuter att förbereda och sen sköter det sig själv i ugnen.

Igår fick vi besök på eftermiddagen. Hade ett litet sent minikalas för Albin med Daniels pappa, syskon, farmor och farfar. Vi bjöd på en goood cheesecake.


Snabb cheesecake (kyld)

75 g smör
10 digestivekex

200 g philadelphiaost
rivet skal av 1 citron
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde

Smält smöret och häll över dom krossade kexen. Tryck ut i en form och ställ svalt att stelna.
Rör osten mjuk och tillsätt resten av ingredienserna. Vispa alltihop pösigt och bred ut i formen. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter. Garnera och njut.

Den blev jättegod och man kan gott ha i mer citron om man vill.


Idag ville jag också ha snabb lunch. Gjorde en smörgåstårta med kycklingen som blev över från igår.
Blandade kall kyckling i bitar med stekt bacon i små bitar, salladslök, salt, peppar, curry, creme fraiche och filmjölk. Skulle använt turkisk yoghurt men när jag öpnade den hinken var allt helt flytande. Måste blivit lite fel i produktionen så den lämnar jag tillbaka. Det ledde till att fyllningen blev lite flytande med creme fraiche och grädde, men det blev gott i alla fall. Använde hönökaka och majonäs och grönsaker uppepå.


Idag har vi köpt vår första grill. Och har naturligtvis invigt den idag.

Svärmor med sambo och son kom och var med på invigningen dom med. Farmor hjälpte till vid nya grillen :)


Ungarna lekte


Och vi åt gott. Tog lite av vad som fanns hemma. Överbliven potatis från igår blev en liten potatissallad. Pasta, tomat och feta blev en pastasallad. Och sen några potatisar i ugnen. Sparris inlindat i bacon är mumma.
Daniel har varit duktig ikväll och satt upp första tavlan


Och den nya klockan köpt på tradera.Inflyttningspresent från min kära mamma. Köpt på Lagerhause.

Nu ska jag sova. Imorgon ska Albin till tandläkaren för första gången. Undrar hur det ska gå.

Fy faan så hemskt

Kategori: Allmänt

http://www.hyperemesis.org/mothers/in-memorium/

Dom ber sina döda barn om förlåtelse för att dom inte var starkare. Så ska det inte behöva vara.

Jag visste att Hyperemesis gravidarum var farligt för mig och Albin. Men jag visste inte att det skördade så många dödsoffer.

hyperemesis gravidarum

Kategori: Allmänt

Vad är hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum betyder "extrema kräkningar under graviditeten". Hyperemesis börjar tidigt, vanligtvis innan femte graviditetsveckan. Det kan börja klinga av kring vecka 16 och upphör oftast kring vecka 20. Ibland fortsätter det till vecka 22 och kan ibland vara hela graviditeten. Tursamt nog är detta ovanligt, särskilt om man söker hjälp i ett tidigt skede (Tiran 2004).

Hyperemesis är inte sällsynt. Det uppstår i ungefär 0,5 till 2% av alla graviditeter och är den vanligaste orsaken att kvinnor behöver vårdas på sjukhus i graviditetens början (CKS 2005, ACOG 2004), vanligtvis på grund av vätskebrist och uttorkning.

Är detta graviditetsillamående eller hyperemesis?

Hyperemesis är det troligaste om du kräks flera gånger om dagen, inte kan äta eller dricka utan att kräkas och du går ner i vikt. De vanliga åtgärderna har inte hjälpt och du har svårt att orka med ditt vanliga liv (Motherisk 2002).

Det finns dock inga enkla medicinska definitioner av hyperemesis. En del läkare ställer bara denna diagnos om man går förlorar minst 3kg eller 5-10% av den kroppsvikt man hade innan graviditeten (Tiran 2004) och ibland väntar de tills kvinnan får vätskebrist.

Även om du inte går ner i vikt och din barnmorska eller läkare inte tycker att ditt tillstånd är oroande, kan du eventuellt få hjälp mot graviditetsillamående. Behandling som sätts in tidigt kan förebygga hyperemesis, men ibland kan det vara svårt att få hjälp (ACOG 2004).

Om besvären börjar efter nionde graviditetsveckan eller om du har feber eller ont, kan det finnas andra orsaker, som matsmältningsbesvär, magsjuka, magsår, urinvägsinfektion, sköldkörtelsjukdom eller diabetes (CKS 2005, ACOG 2004).

Effekterna av hyperemesis

Hyperemesis tar över ditt liv, gör dig utmattad, deprimerad och gör det svårt eller omöjligt att njuta av graviditeten. Relationer kan bli lidande, man kan känna dig isolerad och dra sig undan, vilket i sin tur kan leda till att partnern känner sig undanstött (Tiran 2004).

Det kan vara svårt att ta hand om sig själv eller sin familj i veckor eller månader – enkla saker som att ta en dusch, köra bil eller handla mat kan vara omöjligt tidvis.

Effekterna av hyperemesis kan vara långvariga. Det kan göra att man inte ens kan tänka sig att skaffa ett barn till under en lång tid.

Vad orsakar det och vilken risk löper jag att få det?

Hyperemesis har funnits länge, men man vet ännu inte säkert vad som orsakar det. Precis som med graviditetsillamående handlar det förmodligen om flera faktorer, inklusive hormonförändringar. Men i motsats till graviditetsillamående – som är oförutsägbart – vet vi att vissa kvinnor oftare får hyperemesis.

Du löper större risk att drabbas av hyperemesis om du:

• Väntar tvillingar eller fler barn

• Om din egen mamma eller syster drabbats av detta

• Hade hyperemesis i en tidigare graviditet

• Har haft åksjuka eller migrän

• Har leversjukdom

• Har sköldkörtelproblem (ACOG 2004, CKS 2005)

Finns det några självhjälpsåtgärder?

• Sök professionell hjälp i ett tidigt skede och förklara hur dåligt du mår och att du vill ha hjälp.

• Be din partner, familj och vänner om hjälp och stöd – med matlagning, inköp, barnomsorg och hushållsarbete.

• Lyssna på vad din kropp säger, om du känner att det är något du särskilt vill eller inte vill äta. Undvik lukter och smaker som förvärrar illamåendet.

• Drick – vad du kan, när du kan. Pröva att suga på iskuber.

• Ät vad du orkar och kan – du kan komma ifatt med “bra” mat senare och ditt barn kommer att få den näring det behöver från din kropps depåer.

• Pröva självhjälpsåtgärder som B6-vitamin, ingefära och akupressur ("åksjukeband") i kombination med den behandling du bli rekommenderad av din läkare eller barnmorska (Motherisk 2002, ACOG 2004).

• Vila så mycket du kan och känn dig inte skyldig – du är sjuk!

När bör jag söka hjälp från min barnmorska eller läkare?

Sök hjälp så tidigt du kan om du känner att det börjar påverka din tillvaro eller om du är orolig för din eller ditt barns hälsa.

Blod- och urinprov kan visa andra möjliga orsaker till ditt illamående och kan visa tecken på uttorkning och undernäring, som ketoner i urinen (CKS 2005). Eventuellt föreslår man en ultraljudsundersökning för att kontrollera t ex om det finns möjlighet att det är en tvillinggraviditet (ACOG 2004, CKS 2005).

Om du inte får behålla vätska är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på vätskebrist, som mycket liten mängd urin eller mycket mörkt gul urin. Om du nyper tag i huden på handryggen och den inte snabbt återgår när du släpper bör du söka läkarhjälp (CKS 2005).
Andra tecken som inte ska ignoreras inkluderar buksmärtor och blödningar, synstörningar, huvudvärk, yrsel, förvirring, och blod eller galla i kräkningarna.

Även om din läkare inte genast erbjuder behandling, så bör du hållas under uppsikt för tecken på uttorkning och svält och för ovanliga komplikationer av graviditetsillamående som Wernickes encefalopati. Denna ovanliga störning av hjärnan – orsakad av undernäring – går att förebygga och behandla med vitamin B1 (tiamin) (Tiran, 2004, CKS 2005).

Hur behandlar man hyperemesis?

Man kan medicinera mot långvarigt eller allvarligt illamående (CKS 2005), även om många läkare undviker det (Motherisk 2002). Det finns säkra och effektiva mediciner mot illamående, men eventuellt erbjuds du dem inte förrän du vårdats på sjukhus (Tiran 2004).

Om du varken får behålla mat eller vätska, är det förmodligen också svårt att svälja och behålla tabletter. Vissa mediciner mot illamående kan ges som suppositorier i ändtarmen, eller i en form som kan lösas upp mellan tandköttet och läpparna, eller som kan injiceras (Tiran 2004).

Det kan bli nödvändigt att pröva sig fram till en form av medicinering som hjälper dig. Antihistaminer ges vanligtvis först, eftersom de har bäst dokumentation för säkerhet under graviditeten. Om dessa inte hjälper, finns det andra preparat (CKS 2005). Även kortikosteroider ges ibland mot hyperemesis (ACOG 2004, Tiran 2004).

Om du inte kan äta eller dricka och fortsätter gå ner i vikt kan du läggas in på sjukhus för uppvätskning med intravenöst dropp eller sondmatning. Men sjukhusvård för hyperemesis är inte oundvikligt (Tiran 2004).

Vad händer på sjukhuset?

Om medicinering inte hjälper och du blir uttorkad och undernärd, kan du läggas in på sjukhus för vård. (Tiran 2004, ACOG 2004).

På sjukhuset kan man ge dropp för att ersätta vätskeförlusten, vitaminer och mineraler (CKS 2005). Man kan också tillsätta medicin mot illamåendet i droppet.

En mycket sällsynt åtgärd är att ge artificiell näringstillförsel genom tub i hals eller bröst. (CKS 2005).

En del kvinnor måste ligga på sjukhus flera gånger under graviditeten, men tidig behandling och övervakning kan minska behovet av detta (Tiran 2004).

Kommer illamåendet eller behandlingen att skada mitt barn?

Kräkningarna skadar inte ditt barn – faktum är att du löper mindre risk att få missfall om du har graviditetsillamående (Tiran 2004). Ditt barn föds kanske ed lite lägre födelsevikt, men kommer snabbt ikapp (CKS 2005).

Alla mediciner bör användas med största försiktighet under graviditeten, men mediciner som ges mot illamående har bra säkerhetsdokumentation och det är mycket osannolikt att de skulle skada ditt barn (CKS 2005).

Var kan jag få hjälp och stöd?

Kvinnor som lider av hyperemesis har ofta svårt att bli tagna på allvar. Många möter fortfarande den gammalmodiga attityden att det är en fråga om inställning till graviditeten (ACOG 2004). De som lider av det säger ofta att den bästa behandling de möter är att bli trodda (Tiran 2005).

Om du haft hyperemesis tidigare, så finns det saker du kan göra för att vara bättre förberedd nästa gång.

Bra webbplatser (på engelska)

www.pregnancysicknesssupport.co.uk - info and a telephone helpline
www.motherisk.org - info/advice about safety of drugs in pregnancy
www.hyperemesis.org.uk - also called "Blooming Awful"
www.hyperemesis.org - Hyperemesis Education and Research (HER Foundation)

Uppdaterat i februari 2009

Påskallavik, Påsk och blå himmel

Kategori: Allmänt

Superhärligt väder igår. Det var hemskt att behöva vara inne och ta hand om disken innan jag fick gå ut och njuta.

Det är lustigt vilken reaktion man kan få ibland när man säger att man flyttat till Påskallavik. Det är ju såååå långt från stan. Ja, hela 7 minuter tar det med bil. Det finns inget där. Jo här finns en bra affär/postombud, bensinmack/paketombud, dagis, grundskola, kyrka, äldrevård, badstrand, återvinningsstation m.m. m.m.

Det tar en minut för mig att gå till macken, ca 2 minuter till affären, kanske fem minuter till stranden. Hur gutt som helst.

Igår var vi ute hela tiden i det sköna vädret. Jag satt och läste tidningar och slogs av hur tyst det är här. I stan är det alltid bakgrundsljud. Här är det bara fågelsång i bakgrunden.

I förrgår hade Daniel ont i ryggen så Albin fick vara med sin bästa farmor när jag jobbade. TACK!
När jag kom hem var jag vrålhungrig, men Daniel hade förståeligt nog inte kunnat fixa mat. Så då fick jag tänka snabbt. Sprang till affären och hem, lagade mat och satte oss vid bordet på ca 20 minuter.

Koka färsk pasta, det tar 2-3 minuter. Häll av vattnet och ställ pastan på spisen igen. Häll på grädde/creme fraiche och valfria kryddor, jag använde vitlök, salt, paprika och peppar. Klipp ner vanlig skinka i bitar och blanda ihop. Alltså allt i samma kastrull på några minuter. Lite disk blir det då med :)
Servera med små tomater. Mums och snabbt.

Igår ville jag också att lunchen skulle gå snabbt eftersom vi inte ville stå inne i köket när solen sken ute och det var nära på vindstilla. Då blev det lite halvfusk.

Köpte färdigt pizzakit med botten som man bara rullar ut på plåten och en burk tomatsås på. Hällde över en påse guldfågelns grillad tärnad kyckling, klippte över salladslök och en påse riven ost. Oregano och italiensk salladskrydda på. Tog kanske 5 minuter att förbereda. In i ugnen och ut i solen. Köpte tom färdig tsatziki till.
Våran älskade Albin. Finns inget bättre än att komma hem och Albin springer fram, kramas och säger- Jag saka dig! När det är läggdags säger han -Jag eske dig. Och då smälter man ihop i en hög :)

Häromdagen räknade han till 10. Sånt gör mig nervös. Han målar också lite annorlunda. Han gör små små pluttar över hela papperet, som att han försöker skriva.


Igår

Idag

Blev en glass på maten. Jag testade nya Magnum Ghana (Rainforest Alliance Certified), hasselnöt och choklad. Och den  var GOD. Nougatsmak och inte för söt som vissa magnumglassar kan vara. Tummen upp.

Utsikten på lunchpromenaden :)


Idag har det också varit helt underbart väder. Skönt med ledig dag. Blev en ganska slapp förmiddag. Fixade lite i trädgården och satt och läste i solen.
Sen blev det oväntat påskfirande med daniels familj i stugan på eftermiddagen så då fick jag fixa snabbfika.

Stugan i Hälleforshult, bara knappt tio minuter med bil hemifrån.
Bästa svärmor :)


Det bjöds på goood lax, räksås och ägghalvor...


Skinka


Västerbottenpaj m.m.


Albin fick leta påskägg och var mycket nöjd.


Snabbfikat blev köpebullar. Frödinge kladdkaka som jag bredde på hallon/blåbär blandat med vispad grädde, strödde över flagad mandel och en physalis på toppen. Tog ca 10 minuter att göra.Nu är det dags för sängen. Ska upp om 5 timmar och åka till jobb och dagis.

GLAD PÅSK!

Vad som händer i trädgården

Kategori: Allmänt
Smååå minipåskliljor


Morfar och Myrna var här och lämnade trädgårdsmöbler. TACK!
Dom invigde vi på en gång. Skönt att man kan köpa begagnat istället för att behöva lägga ut tusenlappar på nytt.


Violer


Dom här fina lådorna kom fram under snön. Svärmor tyckte jag skulle odla i dom. Vi får väl se...

Jobbat i flera dagar nu. Ledig imorgon sen jobbar både jag och Daniel hela helgen och Albin är på dagis. Kanske hinner med lite mat hos mamma på lördag.

Så nu blir det glad påsk på jobbet.

Doptårtor

Kategori: Allmänt

Hej. Var ett tag sen jag skrev nu. Daniels dator är inlämnad på lagning och nu har han tydligen ensamrätt på min dator helt plötsligt. Så nu får jag uppdatera för hela veckan.

Förra veckan blev det bakning som vanligt.

Liams doptårtorFyllda med vit chokladfluff och hallon. Spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Dekorationer i sugarpaste.

I helgen var jag, Albin, Mamma och Isabell hos Sara och Johannes i Skövde. Albin var jätteduktig både dit-och hemresan. Blev lite shopping både lördag och söndag. Åt en jättegod lunch på Gräddhyllan på söndagen. Är du i skövde ska du definitivt äta där.Albin köpte sig en sandleksak

Hur funkar den här tänkte han?!Påskliljor har tittat fram i trädgården.

Hej och godnatt

skövde here we come

Kategori: Allmänt

Trött på allt jävla tjat om när Albin ska få ett syskon. Kan inte jag och Daniel få bestämma det själva?!
Det är som att det vore självklart att man ska skaffa en unge till efter något år.

Det var inte lätt för oss att få vårt första barn och det kommer inte bli lättare att få ett barn till. Det är just för Albins skull som vi inte skaffat ett barn till än. När jag väl blir gravid blir jag antagligen sängliggande och får åka ut och in på sjukhus och då får jag och Albin inte ses mycket. Blir ledsen bara jag tänker på det.
Har funderat på adoption men då har man socialen och adoptionsbyrån nästan med in i sovrummet och så tar det 3-5 år. Kostar massa pengar gör det med.

Vi ska ha ett barn till. Vi ska boka en tid för allt som ska förberedas innan jag ens blir gravid. Men vi ska göra det när vi vill. Inte när vi borde.

Nu ska jag packa. Imorgon hämtar jag Albin på dagis och sen mamma och Isabell och så åker vi till älskade syster Sara i Skövde. Hoppas vi inte kör vilse.


Vår

Kategori: Allmänt

Här bakas det som vanligt. Doptårtor till helgen.

Inte blivit något bloggande senaste dagarna, men jag är för trött helt enkelt. Så vad har vi gjort?

I torsdags lämnade vi Albin hos min morfar och Myrna på kvällen och där var han hela fredagen. Vi passade på att gå på restaurang när vi ändå var barnfria. Skönt att umgås som ett par och inte som en mamma och pappa.

Fredagen var det konferens/utbildning i Urologi på Stufvenäs Gästgifveri. MYCKET och god mat var det hela dagen. Tycker det var en bra dag och lärde mig en hel del. Synd bara att man inte har så mycket att prata om med kollegorna. Var faktiskt första gången som jag umgås med kollegor utanför arbetet. Kändes lite konstigt. Är ju yngst i gänget med.

Lördagen jobbade jag och hämtade sen Albin på dagis. Sen var vi ute i sandlådan till 19.30 för att inte missa en solstråle. Söndag blev det lunch i trädgården. Allt smakar så bra utomhus.

"tom friterat dasspapper skulle smaka gott utomhus) sa svärfar en gång.

På eftermiddagen var det dags för jobb igen och Albin fick vara hos svärmor tills Daniel vaknade.
Min nya favoritblomma. Finns överallt i hela gräsmattanVisst är dom fina med blått streck på bladen.
Behålla solur eller inte?


Det blev blålila pärlhyacinter som doftar väldigt gott


Ogräs?Igår var vi på banken igen för att låna mer pengar. Fick först en halv hjärtattack när det blev minus på kalkylen och dom inte ville låna ut. Men då var det felräknat. Så sen lät det lite positivare. Dom ska höra av sig runt måndag. Vet inte vad vi ska göra om vi inte får låna.

Godnatt gott folk!

Drömmer

Kategori: Allmänt

Sitter på blocket och tradera och drömmer om allt billigt som jag inte kan köpa.........


Sovrummet


Det här i hallen med lite tapet på och nya handtag!


I matrummet


Svartmålade i grindhålet på framsidan.


Tävling

Kategori: AllmäntJag tävlar hos Bakverk och Fikastunder om detta bak-kit!
Tävla du också! Tävlingen pågår t.o.m den 25 april.

Bajs

Kategori: Allmänt

Då ska vi se...30 000kr i restskatt. 43 000kr i restfakturor som inte fick plats i förra årets ROT-avdrag. OCH hantverkaren ringde och sa att han inte kunde se att vi betalat en faktura på 12 066kr i februari. Den försvann väl i flyttstressen. Och kontot som vi möjligtvis skulle ha betalat fakturan ifrån avslutade vi när vi la om lånen, så vi måste betala 100kr för att se ett arkiverat kontoutdrag. Och är den inte betalad så ska den betalas. Då är vi uppe i ca 85 000kr. JIPPIE FÖR HELVETE!!!!

Ursäkta mitt strålande humör, men jag har inte råd att le och vara trevlig. Snart kommer det väl en faktura på luften jag andas med.

Nu ska jag sova. Ska på Urologi-utbildning heeeeeeeeeeelaaaaaaa dagen imorgon och vara supertrevlig.

Rester

Kategori: Allmänt

Idag blev det 1 mil på jobbet. Det var något fruktansvärt mycket att göra. Fullbelagt på alla avdelningar både i Oskarshamn, Kalmar och Västervik. Sen fick jag rusa direkt från jobbet till tandläkaren. Hade tid där samtidigt som jag skulle sluta nämligen. Men hon visste att jag kunde bli sen. Där gick det som tur var bra.

När jag kom hem var Albin hos sin farmor och Daniel lagade sin goda köttfärssås. Och han såg inte allt för glad ut.
Skattedeklarationen hade kommit.

Jag hade räknat med att få betala en del tusenlappar pga av rotavdraget förra året. Men jag hade inte räknat med 30 000kr! Jag repeterar...30 000 jävla kronor i restskatt! Och Daniel ska betala 800kr. Så nu får vi ta ett nytt lån plus att det kanske kommer fler fakturor på det som inte får plats i årets rotavdrag. Jag vill kräkas.

Tur att jag är jävligt bra på att använda rester. Här hemma får inget ätbart kastas.

I söndags blev det tacos över och det blev måndags lunch. Ta allt som blir över efter tacosen och lägg i en ugnsform.

Bre ut vit sås/creme fraiche/vitlökssås/? om det finns kvar i botten på formen.

Har du chips över kan du lägga i dom med.

Blanda färs, lök, majs, andra grönsaker, röd salsasås/? och häll i formen.


Häll över riven ost eller som jag resterna av påläggsosten.


På med plastfolie och in i kylen.

Nästa dag är det bara att ställa in den i ugnen tills osten fått en fin färg och tex koka lite ris till. Klart

Våran trädgård

Kategori: Allmänt

Jobbade kväll igår och dag idag. Det är tävling på jobbet med stegräknare. Jag gick 7,5 km på jobbet idag. MYCKET att göra.

Svärfar har varit i USA och Albin fick lite souvenirer. Strumporna är från Alcatraz.I söndags hade vi en mysig stund i trädgården. Sara och Albin grävde i sandlådan och sparkade boll och jag krattade.Någon som vet vad det här är för grönt? Notera den fina tapetbiten bredvid.


Och det här. Vad är det för blommor? Jag vet ingenting.


Baksidan


Det här vet jag är krokusar.


Såna här har jag sett förut men vet inte vad dom heter.


Det lilla skjulet på baksidan. Vet inte om det ska rivas eller göras iordning.


Rummet till höger är smakfullt inrett med betonggolv och moderna tapeter.
Rummet till vänster är sparsmakat och stilrent. Självdrag kör vi med här.
Redskapsbod och vedbod. En fin ploghög från vintern har vi här med.


En grön och fin gräsmatta som man gärna går barfota på.


Den här hittade Amanda i trädgården. Den får ligga på trappen.Nu ska här sovas då jag ska upp och jobba imorgon bitti igen.

Bakande bloggare

Kategori: Allmänt

Bloggande vänner

Kategori: Allmänt

http://lipidami.blogg.se/ Johanna, klasskamrat från grundskolan

http://saraln.blogg.se/ Min söta syster Sara

http://sessanfia.blogg.se/ Vännen Sofie

http://tildajo.blogg.se/ Matilda från föräldragruppen

http://www.seasonsports.se/ Mina vänner Anders och Tina

http://prydh.blogg.se/index.html Christoffers (klasskamrat från komvux) sambo Jenny

http://www.pysselrosa.blogspot.com/ Superkreativa Rose-Marie, Kollega från avd.7

http://fenomenah.spotlife.se/ Kusin Hanna

http://mammahood.blogg.se/
Daniels syster Frida

Detta är några av dom bloggar jag läser.

Tårtfotografier av Malin Ward

Kategori: AllmäntSå här fint satt grodparet jag gjorde till Gordana och Christians bröllopstårta.


Vet tyvärr inte vem som gjort tårtan men fotona är tagna av Malin Ward

http://www.malinward.com/

Hur dyrt är det egentligen att välja ekologiskt?

Kategori: Allmänt

Vad är det egentligen som avgör om du sträcker handen efter den ekologiska produkten på hyllan istället för standardsorten? Är det vanan som styr; ”Jag har alltid köpt ”vanlig mellanmjölk”, eller är det smaken som avgör; ”Bregott med havssalt smakar gott och finns ej som ekologisk sort” eller är det helt enkelt priset som bestämmer vad du plockar med dig i korgen? Svaret är antagligen en kombination av detta men i det här brevet fokuserar vi på priset. Det finns en allmän inställning att ekologiska och närodlade produkter är mycket dyrare än ”vanliga produkter”. Är det så och vad innebär det i så fall i rena pengar på ett år? Vi har kollat.

Fördelar

Att köpa ekologiskt innebär att vi är smarta och hushållar med jordens resurser. Varje gång som vi väljer det ekologiska alternativet visar vi producenterna och återförsäljarna vilken väg vi ska gå. Däremot vill vi aldrig behöva välja mellan den goda smaken och ekologiskt producerat så ge oss ett ännu större utbud kära producenter!

Vad vi tycker

Vi kan glatt konstatera att det finns flera ekologiska varor som inte skiljer sig i pris från standardprodukten. Däremot funderar vi på hur lång tid det kommer ta innan ”standardprodukten” avser den ekologiska sorten. Eller låt oss formulera oss så här: ”När ska ”vanlig” mellanmjölk försvinna ur sortimentet?” I snitt är det dock så att ekologiska produkter är någon krona dyrare och när dom står där i hyllan bredvid varandra så är det många som väljer ”fel” på grund av priset.

Våra jämförelser

Att börja köpa mer ekologiskt är att lära sig en ny vana, precis som att äta bättre frukost. Vi beslutade oss därför för att räkna på skillnaden i pris på några ”vanliga” frukostprodukter för att se vad summan blir för en familj på två under ett års konsumtion.

  • Ekologisk mellanmjölk från Arla. Pris: 9,90 kr (1l). 2 kr mer än standardmjölk. Ca 4 pkt/veckan = 416 kr/år.
  • Ekologisk Mild Yoghurt från Arla. Pris: 16,90 kr. (1l) 4 kr mer än standardyoghurt. Ca 3 pkt/veckan = 624 kr/år.
  • Ekologiskt kaffe. Grattis! Finns prima alternativ som inte kostar mer. Arvid Nordqvists Classic Eco Pris: 45,90 kr (500 g) och Gevalia Ekologiskt mörkrost Pris: 42,90 kr (500 g) = 0 kr/år
  • Ekologisk apelsinjuice ”God MorgonPris: 18,90 kr (1l). 3 kr mer än standardjuice. Ca 1 pkt/veckan. 156 kr/år.
Totalt mellanskillnad för en familj på två som väljer de ekologiska alternativen ovan: 1 196 kr/år.
Som jämförelse kan nämnas att du spenderar 1560 kr om året om du köper ett helgnummer av DN eller SvD varje vecka, 1 664 kr om du köper en latte på väg till jobbet en gång i veckan och 2 392 kr om du samtidigt köper en dosa snus (1 gång/vecka).

Födelsedagstårtor

Kategori: Allmänt

Jahopp. Tror inte det hänt något utöver det vanliga senaste dagarna. I torsdags hade vi fika/lekbesök på förmiddagen. Emma, Noel och lilla Liam. Superenkel fika är att ta fram bananmuffins ur frysen och tina snabbt i micron och bre på lite nutella. Mums mums...
Torsdag eftermiddag var Daniels syster Amanda här och lekte med Albin så jag och Daniel kunde röja i trädgården. Så skönt att få det gjort. Nu är det bara lite skräp kvar.

Tårtbak har det blivit en del. Igår lämnade jag en tårta till Morfars fru Myrna som fyllde år. GRATTIS!Kossor gillar hon så det blev det givetvis på tårtan. Fylld med Lemon Curdgrädde och hallon/blåbär.Till middag blev det supergoda biffar med potatis, sås och stekt lök.


För er som bryr er om hur potatisen smakar så köp Bellarosa. Jättegod. Finns i säck på Domus.
Lyckas aldrig med den stekta löken. Den blir aldrig så mjuk som när andra gör det. Tips någon?

Amanda kom förbi igen och vi åt våfflor med grädde och jordgubbssylt. Vad äter du till dina våfflor?

Idag har vi varit på kalas. GRATTIS Eva som fyllde 50 år igår. Hade med mig en tårta fylld med glasscreme och hallon. Tårtan är ljust mintgrön, men det syns tyvärr inte på bilderna. Blev väldigt nöjd med rosorna den här gången.
Har borstat guldpulver på "50" men det blev inte jättebra. Får testa att blanda med citronsaft och måla på det nästa gång.


Pärlemorpulver på rosorna.


Tårtbotten som jag använde till den här tårtan blir inte bra. Kan inte få tårtan slät utan den blir ojämn och bubblig. Inte snyggt. Får testa ett nytt recept.

Min älskade syster

Nu vill jag få iordning i hallen innan jag blir galen.

Nu är jag såååååååååååå trött. Sova!