mariacn

Familjeliv, bakning, husrenovering och annat smått och gott från mitt liv.

Vad är bäst?

Kategori: Allmänt

Använder du deo för att hålla lökringarna i schack?

Enligt norska forskare kan dagligt rollande leda till att man får i sig 50 gånger den rekommenderade dagsdosen av aluminium.

Morgonrutinen ser säkert likadan ut för många. Efter ansiktstvätt och tandborstning är det dags att vaska armhålorna. Därefter två snabba rull med antiperspiranten för att se till att svetten håller sig på armlängds avstånd.

Men det finns anledning att ta sig en extra funderare på deo-draget.

Användning av antiperspiranter leder nämligen till höga intag av aluminium. Enligt Vetenskapskommittén för matsäkerhet i Norge kan daglig användning leda till att man får i sig mellan 30 till 50 gånger mer än vad som klassas som riskfritt för hälsan.

– Befolkningen får i genomsnitt inte i sig för mycket aluminium genom mat eller dryck. Men de som dagligen använder antiperspirant riskerar att få i sig mer aluminium än vad som anses säkert, säger Heidi Amlund påVetenskapskommittén för matsäkerhet.

Reglering på EU-nivå

Nu vill norska Livsmedelverket ha en reglering på aluminiuminnehållet i deodoranter på europeisk nivå.

– Vi vill att EU ska utarbeta gränsvärden för aluminium i antiperspiranter. Dessutom anser vi att konsumenterna borde få veta riskerna med dessa produkter. Man kan enkelt reducera exponeringen för aluminium genom att reducera antalet påstrykningar, säger Merethe Steen på norska Livsmedelsverket till VG.

Påstås orsaka cancer

Aluminium, i form av olika salter, tillsätts främst i antiperspiranter för sin svetthämmande effekt. Salterna blockerar svettkörtlarna och hindrar svetten från att utsöndras.

Tidigare har det rapporterats om att ett högt intag av aluminium kan leda till en förhöjd risk för bröstcancer. Men senare forskning motsäger de resultaten. För att säkert kunna påvisa eller underkänna ett eventuellt samband krävs det mer forskning, skriver det amerikanska National Cancer Institute.

Aluminium

 Är en vanlig metall i jordskorpan

 Kroppen har inget behov av att tillföras extra aluminium

 Förekommer ofta i antiperspiranter, då under namn som aluminium chloride, aluminium chlorohydrate eller aluminium zirconium

 Intag av höga doser aluminium under kort tid har i djurförsök visat på relativt låg giftighet

 Långvarigt intag av aluminium ökar inte risken för cancer, däremot kan det ge skador på nervsystemet.

 Nyrakad eller skadad hud gör upptaget av aluminium ännu större.

Källa: Norska Livsmedelsverket, Folkhälsoinstitutet.

 

Jag tänker så här. Även om man inte kan bevisa att man får i sig skadliga mängder aluminium från deo så är ju för mycket skadliga ämnen aldrig bra för kroppen. Och om man betänker det faktum att vi dagligen använder t.ex. deo, schampo, balsam, duschcreme, tvål, ansiktstvätt, ansiktscreme, sminkborttagning, smink, hårstylingprodukter, lotion, handcreme, tandkräm, salvor, andra krämer, parfym, tvättmedel, sköljmedel, ämnen i kläder m.m.m.m.m.m.m.m.m.m.m. Och vet att det är en liten mängd skadliga ämnen i varje produkt. Då kan jag lova att mängden skadliga produkter vi får i oss varje dag INTE är hälsosam. 

Så kan man ju på detta lägga till alla skadliga ämnen man får i sig ifrån mat och dryck som inte är egenodlad, krav-märkt, ekologisk m.m. Och alla läkemedel, naturläkemedel, kosttillskott m.m.m.m.

Jämfört med allt detta så kan man ju nästan tycka att rökning och snusning är ganska harmlöst, ironiskt nog.

Listan kan göras väääldigt lång. Och inget av det är bra för varken människa, djur eller natur. Känns det bra? 

Varför väljer inte Du produkter som är bra för dig själv och naturen? Skyll inte på att det kostar mer. Det är inget giltigt skäl. Vad har du för andra vettiga skäl?

 

TIPS!

http://www.alpnaering.se/Products/Details/2579  Deodorant utan aluminium.

http://www.alpnaering.se/Categories/Details/11 

 • Swissform

  Swissform är Alpnaerings hudvårdsserie som baseras på värdefulla örter och växtextrakt med naturlighet och kvalitet som grundtanke. Tillverkningen sker med standardiserade extrakt och 100% rena essentiella oljor. 

  Swissforms produkter testas inte på djur och vi använder enbart ingredienser som uppfyller miljökraven.

 

 
Jag använder många av Änglamarks produkter. 
 
Maskindiskmedlet är jättebra. All mat smakar bättre än andra märken. När man bakar med ekologiska ingredienser så blir det bättre bakverk med bättre smak. Det är stor skillnad på ekologiska ägg och andra ägg. 
 
Tvättmedlet och sköljmedlet är superbra. Jag har två barn. Barn smutsar ner sig. Men jag kan ärligt säga att på 5 år med barn så har jag kanske fått två plagg ur tvätten med fläck som inte gått att få bort. Jag har aldrig ägt fläckborttagning. Jag tar ca 1 dl tvättmedel och knappt en tsk sköljmedel. det räcker. Tvättar på 30 grader och 60 grader. Tumlar endast underkläder, sängkläder och handdukar. Våra kläder behåller färg, form och blir inte luddiga. 
 
När man är hemma med bebis så är tvätta håret lite som att spela på lotto. Plötsligt så händer det, och inte för ofta. När jag får smutsigt hår så kan jag antingen ta ett dyrt lyxshampo som gör ditten och datten. Då får jag shamponera två tre gånger för att det ska kännas rent. Med änglamarks shampo blir håret rent på en gång. Så rent att det gnisslar. Och nej håret förvandlas inte till svinto för det. Mitt hår är jättefint. 
 
Man behöver inte 20 olika rengöringsprodukter till hemmet. Såpa fixar allt. Och lite diskmedel om man behöver något starkare. 
 
Låter som jag fått betalt för att göra reklam. Men så är det inte. Jag vill bara att man ska ta hand om sig själv och miljön på bästa sätt. Jag vill motivera. Bara för att en glittrig brud säger att något är bäst i tv-reklamen så måste du ju inte köpa det. Och du måste inte köpa det billigaste bara för att det är billigast. Köp det som är bäst istället. Det som smakar bäst, känns bäst, gör bäst och lämnar så lite spår som möjligt i din kropp och miljön. 
 
Det där med att köpa billigast förbryllar mig. Varför ska alla ha så billigt som det bara går? Som när jag skulle byta försäkringsbolag. Försäkringskillen sa flera gånger- Det är vår billigaste försäkring, vi är billigare än det försäkringsbolaget, då betalar du bara så mycket för den försäkringen.....m.m.m.
Jag skiter i vad det kostar sa jag. Jag vill ha den bästa försäkringen. Jag vill inte betala så lite som möjligt och sen sitta där med en skitförsäkring när huset brunnit ner eller bilen blivit stulen. Skillnaden på den billigaste och dyraste försäkringen brukar som mest vara runt 100kr i månaden. Och om jag ska betala lite mer varje månad gör jag det. För då kan jag förvänta mig mer när något händer. 
 
Om jag får betala några kronor mer för kött från en glad gris eller obesprutad potatis. Ekologiska kläder som inte är gjorda av barnarbetare. Leksaker som Lova kan stoppa i munnen utan att suga i sig gifter. Då gör jag det med glädje. 
 
Vi har inga pengar att skryta med. Min man är sjukskriven och jag är föräldraledig. Jag menar inte att man ska köpa det dyraste eller lyxigaste. Utan det BÄSTA. Och det är skillnad. Köp det som är bäst. Och betala vad det är värt. För man får vad man betalar för helt enkelt. 
 
Oj vad mycket jag skrev nu. Men jag tycker det här är viktigt. Så det så.

Bröllopsdag, julfirande och prinsesstårta

Kategori: Allmänt

Hej från sjukstugan. Förkyld och feber och snoriga trötta griniga barn. Så spenderar jag mellandagarna. TACK till svärmor som har Albin så han slipper sin tråkiga mamma en stund. För barn har ju liksom förmågan att vara sjuka och jättepigga på lek samtidigt. Det har inte jag kan jag säga. 
 
Tiden har gått fruktansvärt fort sista veckorna. Vet inte om jag har haft mer att göra om dagarna men det är ju jul och allt.
 
Den fina julgranen som vi fick av Carolina med familj. Tack!
 
Jag och barnen var på Isabells julavslutning och dom sjöng så fint. Först satt Lova och dansade med så fint. Sen tyckte hon att hon skulle sjunga med. Så hon ylade och sjöng högt och stal all uppmärksamhet. Det är så kul att få många komplimanger för att hon är en så glad bebis. Kan verkligen inte gnälla för hon är en väldigt glad unge. 
 
Inkasserade första julklappen från svärmor 15 december redan. Hon och hennes man Daniel bjöd sina barn med respektive på en eftermiddag på Björnbacka spa. Härligt. Bubbelbad, gott att äta och jag fick en skön ryggmassage av Suvi.
TACK Helen och Daniel! 
 
Jag var hemma hos mormor en dag och bakade munkar. Munkar som min gammelmormor Maria alltid bakade och som mormor alltid bakar till jul och nu vill jag baka dom varje jul. Receptet är enkelt. Det är snarare proceduren omkring som är klurig. Men nu har jag bakat en gång själv också och dom blev jättebra. Så bra att jag sålde nästan alla. Tyckte ni om dom ni som köpte?
Har förstått att vi är ganska ensamma om just munktraditionen till jul. 
Finns en regel när vi äter dessa dock. Man får inte slicka sig om munnen!
 
Hade en tårtbeställning till 21 december. Ludvig 10 år ville ha en laktosfri vit prinsesstårta. Har bakat säkert 120 tårtor nu men detta var min första prinsesstårta. Och den gav mig lite huvudbry komiskt nog. Jag upptäckte nämligen efter lite googlande att en riktig prinsesstårta endast innehåller vaniljkräm och grädde. Ingen sylt. Men vad jag erfarit så är det sylt i alla prinsesstårtor i butiker och bagerier. Och då visar det sig att i hälften av recepten var det jordgubbssylt och i hälften hallonsylt. Så jag frågade beställaren om dom ville ha sylt och det ville dom. 
Så i denna är det vaniljbotten, vaniljkräm, jordgubbssylt (mixad slät), grädde och marsipan. 
 
Har gjort en del julgodis. Bl.a.Knäck, Rocky Road och mammas fudge. Men dessa är en favorit och en del av dom gav vi bort i julklapp. Typ Mozartkulor. Jag rullar in nougat i marsipan och doppar i smält choklad. Hälften av dessa fick även hackade pistagenötter på. Gott!
 
Jul alltså. Vad fort den är över. Så mycket som folk stressar inför dessa dagar. Vi gör inte någon stor grej av det. Viktigast är ju att man umgås och kanske får träffa dom man tycker om som man inte får träffa så ofta annars. 
 
23 december. Då firar vi alltid jul med svärmor och gänget. Och nu för tiden firar vi en sak till. Våran bröllopsdag. 2 år som gifta i år. 
 
 
Min underbara man! Så svår att leva med men så värt det. För jag älskar honom och han älskar mig. Och om jag inte levt med just honom så hade vi inte haft just våra två fina barn. 
Det är han och jag helt enkelt. Vi har inte allt gemensamt men kompletterar varandra jävligt bra. 
Nästa vecka har vi också varit tillsammans i 9 år. Det är lång tid. Men åren vi har framför oss ska förhoppningsvis bli många fler. 
 
Julfirandet hos svärmor var mysig med god julmat, fina julklappar och glädje. 
Albin fick bl.a. Harry Potterkläder som han önskat sig. 
 
Jag stod för julskinkan. Änglamarks. Den blev jättegod.
 
 
Julafton började med julfrukost hos morfar och Myrna. Lova fick finaste klänningen som ni ska få se när jag lyckats ta kort på henne i den.
 
 
 
Efter det fortsatte vi till svärfar Gregor. Där var det fullt hus och sjukt mycket julklappar. Men har man många ungar så....
 
Dagen fortsatte hos min kära mor med glada systrar, goood mat, ännu mer fina julklappar och mys. 
Harry Potter-brillorna följde med :)
 
Annandagen låtsades jag att jag inte var så dålig och vi åkte till Daniels farmor och farfar på god mat och ännu mer släkt, vänner och julklappar. Nu har vi nästan träffat alla den här julen...
 
Sydde några handdukar till våra föräldrar i julklapp. 
 
Barnen önskade inte mycket. Och jag och Daniel gav inte många julklappar till våra barn. Eftersom vi visste att dom skulle få mängder ändå. Detta är nästan alla julklappar. Och här hemma har vi ju en regel. En in, en ut. Så Albin har rensat leksaker till barnen i Litauen så han kan få plats med dom nya. 
 
Funderar på vad man ska äta på nyår då vi firar 9 år tillsammans. Tips?
 
Nu ska jag smaka glassen Daniel köpt till mig eftersom jag är sjuk. Krav-märkt hallonsorbet och Blåbärsglass. Han vet vad jag vill ha :)
 

God Jul

Kategori: Allmänt

 

Drömmer lite till.

Kategori: Allmänt

Kommentar på förra inlägget:
Det var inte alls så bra jag trodde det skulle vara. Men de finns ju säkert olika märken. Man fick hålla kvar fingret länge. Jag gav upp och använde våtservetterna med nagellacksremover istället! Dom rekommenderas!!
 
Jag testade en burk hos min vän och den var jättebra. Märket Depend. Men våtservetter låter också som ett bra tips :)
En hardtop-lack som får nagellacket att torka snabbare skulle också sitta fint.
 
Världens tråkigaste julklappsönskan måste väl vara sånt pulver man häller i golvspringor för att slippa knarr. Men här hemma skulle det verkligen behövas. 
 
En tatuering! Det har jag drömt om länge. Vill ha min fina familj på armen eller nåt. 
Och för att jag börjar blir lite avis på mamma som snart springer om mig på den fronten. Så kan vi ju inte ha det.
 
Jag önskar mig ett nytt badrum. 80-talsaprikos är inte min grej känner jag. Jag vill ha ljust och glada färger och lätt att göra rent. 
Mönstrat golv kanske...
 
Rutigt golv...
 
Trä och pastellfärger...
 
INTE IKEA! Någon egen detalj...
 
Roligt och personligt...
 
Varför inte...
 
Alla bilder är ifrån google. och många badrum fanns det att bläddra mellan men 99% av alla gick i vitt, grått och svart, lite trä. Inga färger eller mönster. Knappt ens på textilier och inredning. Tråkiga svensken. 
 
Funderar på om det är någon mer än min vän Carolina som är sugen på att köpa munkar av mig. Hojta isf. Eller något annat bakat kanske som ni inte själva hinner innan jul. 
 
Om jag inte vore mamma (och en massa andra orsaker) så skulle jag vara Lara Croft...
Men nu är jag mamma så.................
 
Men det skulle antagligen bara sluta så här iaf
Och så vill jag inte att någon minns mig. (undrar om hon kände att den här bilden var bra?)

Om tomten fanns så skulle jag önska mig....

Kategori: Allmänt

 
Brickband
 
Kanske det här skåpet till mitt tomma hörn...
 
Var på shalom idag och dreglade över allt fint jag inte kunde köpa. Där fanns världens häftigaste golvlampa med linnebeige skärm med grönt blommönster på. Skulle tagit ett kort. Kostade bara 95kr men icke. Albin köpte sig några julgranskulor och jag köpte en adventsstjärna till köksfönstret för 15kr. Det är för jävla mörkt ute nu.
 
En sån där burk med nagellacksremover som man sticker ner fingret i. Mycket smidig.
 
Två miljoner. Lite lagom känner jag. Då skulle vi komma ifatt och ge försäkringskassan fingret.
 
En stringhylla till matrummet. Till skålar och burkar.
 
 
 
 

Chokladpepparkakor

Kategori: Allmänt

305 läsare senaste dygnet. Vet inte ens om jag har så många "vänner" på facebook. Tur att jag korr.läser mina inlägg flera gånger så det blir rätt. Man får ju passa sig lite ibland.
 
Jag hatar t.ex. att stava fel. Och jag tycker inte om att läsa felstavade texter/meddelanden. Extra jobbigt är det när jag vet att den som skrivit har ett yrke där man definitivt borde kunna skriva ordentligt. När jag startade bloggen så hade jag väldigt svårt för dem/de. Jag kunde verkligen inte bestämma hur det skulle användas och till slut tröttnade mosters kille och sa åt mig att använda dom, bara. Det gjorde allt lite enklare. 
 
Det blev tyvärr inget julbord med kollegorna ikväll. Daniel hade en dålig dag idag och Lova är superförkyld. Så nu har jag även avbokat halvårsfotograferingen helt. Det lär ju vara dags för ettårsfotografering när hon väl blir frisk känns det som. Lite ledsen men ett foto kan man ju klara sig utan. Funderar dock på om jag känner någon som är bra på att redigera foton eftersom jag har några bra foton jag tagit själv. Men jag är verkligen helt lost på photoshop och sånt. Någon som känner sig träffad?
 
Albin har bakat pepparkakor idag. Och jag brände den plåten. Sån dag idag :(
Tur att vi har fruktansvärt mycket pepparkakor hemma. För det han ville göra var att bre på smält choklad och massa strössel. Och det är sååå gott och ett lagom pyssel en tråkig eftermiddag.
Kanske skulle testa med kokos eller hackade nötter på också. Kan bli gott. 
 
Det här hörnet i matrummet behöver ett skåp. Ett lagom stort skåp med dörrar där man får plats med alla leksaker och kanske lite dukar och annat skit. Har ju väldigt dåligt med förvaring i vårat lilla hus tyvärr. 
Någon som har ett skåp dom vill bli av med eller har tips på bra skåp? Utseende spelar ingen roll. Lite färg och tapet fixar det mesta. 
 
 

Forts. andramammor och fiskburgare

Kategori: Allmänt

En skrytbild på Lova som vännen Hannah tagit.
Tyckte jag var smart som köpte rosa mössa och halsduk(tack mamma) till Lova då hon hade en blå overall. Men den har hon redan växt ur så nu har hon en fin lila overall med hjärtan (tack Sofie). Men nu är hon ju plötsligt superflickig vilket jag har lite svårt för. Nästan så jag skäms lite. Ja kanske lite löjligt men ändå.
 
Tyvärr så har inte svinkopporna gett med sig så igår fick vi gå till hälsocentralen. Efter mycket diskuterande läkarna emellan så fick vi en salva som egentligen är för äldre barn. Så nu hoppas jag att det försvinner. Synd är att jag redan bokat om hennes halvårsfotografering en gång pga kopporna och nu får jag väl boka om igen för hon har en stor på hakan som inte lär vara borta till på torsdag tyvärr. Och eftersom vi tänkte att det skulle vara över nu så har hon börjat snora och nysa istället. Och på dagis går höstblåsor? som jag inte hört om tidigare och ikväll sa Albin att han hade en blåsa i munnen. Vill kräkas på det här....Hatar att vara isolerad.
 
Idag tog jag iaf risken att åka till mormor med Lova. Så nu hoppas jag att vi inte smittat henne. Det var dags för årets julbak. Mormors pepparkakor är klart dom godaste men degen är också jävligt knepig att baka ut. Är väl därför dom blir goda. Och så gjorde vi givetvis munkar. En självklarhet till jul i våran familj. 
Gammelmormor Maria har alltid bakat dom. Sen har mormor Birgitta bakat dom och nu var det min tur att lära mig. Bakgenen hoppade över en generation ;)
 
Dom ska ätas ljumma och med socker på. Och det finns en regel. Man får inte slicka sig om munnen!
Sugen Joanna? Tycker du om dom så kan vi ju alltid baka flera...
 
Fick två superfina burkar av mormor. Det är omöjligt att åka därifrån utan en massa kassar med sig. När jag var liten gick jag runt och satte lappar under en del saker hemma hos henne där det står typ...Maria Nääf skall ärva denna. 
 
 
Igår beställde Albin fiskburgare. Inte så svårt och väldigt gott faktiskt. Ett superbra alternativ till vanliga hamburgare. 
Jag uttalar burgare med ö. Som man ska om man är äkta smålänning! Daniel är hårt bestämd på att det ska uttalas med u. Så vi frågade Albin. Och han uttalade burgare med ett slags uö?! Så han var inte till någon hjälp. 
Serverade med tomat, gurka, sallad, lök, remouladsås, bröd och potatismos. 
 
 • 400 g fiskfilé t ex torsk, gärna änglamarks
 • 1 ägg
 • 1/2 dl mjölk
 • 1 tsk salt
 • 1 krm vitpeppar (jag tog även lite paprikapulver och vitlökspulver)
 • 1 1/2 dl ströbröd eller panko
 • matfett att steka i
 1. Kör de halvtinade fiskfiléerna, ägget, mjölken och kryddorna i matberedare till en färs.
 2. Forma den lösa färsen med vattensköljda händer till runda biffar. Vänd biffarna i ströbröd/panko och stek varsamt.
Det var minst sagt slabbigt då färsen blir kall, blöt och ganska lös. Men med varsamma händer gick det bra. 
 
Enda bilden från Luciafirandet och för er som undrar över fortsättningen på mitt andramammor-problem. En av dom läste detta och skickade ett meddelande till mig med en förklaring och ursäkt. Det var ett beslut i sista stund och dom tänkte inte efter innan helt enkelt. Dom missade också att skriva i brevet att det var en valfri grej. Det var en uppriktig ursäkt och jag hoppas någon lär sig något av detta. 
 
Och angående detta så vill jag publ. min kusins respons på det här.
   På förskolorna i Malmö är det genom den nya förskoleförvaltningen bestämt att vi pedagoger inte får ta emot gåvor från föräldrarna. Det klassas nämligen som muta. Regeln är till för att just sånt som du skriver ska undvikas, att vissa kan ge och andra inte, av olika skäl. Det klassas som att ta emot muta, eftersom man anser att det kan påverka en pedagogs förhållande till föräldern och därmed vara risk att vi bemöter barnen olika, pga vår relation till föräldrarna, vilket är helt utom barnets påverkan. Det låter extremt kanske, men jag tycker att det är bra. Jag tror att man, ofta helt omedvetet kan påverkas mer än vad man tror, och hur fördomsfri man än tror man är. utifrån barnens perspektiv och den likabehandlingsplan som ingår i vårt uppdrag som pedagoger så tycker jag det är en smart regel. Vi får dessutom en julklapp av vår arbetsgivare. Och! Tips: gå ihop med de andra föräldrarna och skriv ett kort litet brev istället, och säg att ni och era barn uppskattar och trivs på förskolan. Fick läsa ett sånt idag, och det var som att få en fet guldmedalj, som hänger kring hjärtat för alltid.
 
Jag skulle iaf uppskatta ett personligt brev hundra gånger mer än en blomma. 
Och på mitt jobb delas som sagt inte ut många blommor men däremot är vänliga och uppskattande ord från en patient värt guld. 
 
Ikväll är Daniel bjuden på bio och imorgon bjuder jobbet på julbord på Corallen. Hoppas det ska bli gott. 
Jag har arbetat inom vården i snart 14 år nu och det är mitt andra julbord. Jag har liksom alltid jobbat varje år när alla andra varit på julbord. Och julbordet förra året innebar lite blandade känslor då jag samtidigt blev avtackad från kirurgavdelningen. Saknar kollegorna. Och jag saknar jobbet, patienterna, omvårdnaden. Det är så stor skillnad mot att arbeta på röntgen. 
 
Godnatt

Alternativa julklappar

Kategori: Allmänt

För dig som ändå tänker stresshoppa julklappar så finns det ju bra alternativ om man vill tänka på miljön och den som får klappen. 
 
www.rekolek.se finns mijövänligt och giftfritt.
T.ex. 
Ekologiskt matsett för barn.
 
Ekologisk babybil.
 
Vill du ha ett superbra alternativ till julklapp så kan den ju delas med någon som verkligen behöver den.
 
T.ex. 
Föda barn på sjukhus i Kongo, 150 kr.
 
Trädplantering i Sydsudan, 50 kr. 
 
www.wwf.se kan du...
 

Ge en julgåva för att stoppa tjuvjakten

Tjuvjakten på tiger, elefant och noshörning har de senaste åren ökat dramatiskt. WWF arbetar hårt för att stoppa den hänsynslösa jakten, bland annat med hjälp av parkvakter som skyddar djuren mot tjuvjägare.

Men för att kunna öka skyddet behöver vi din hjälp. Din julgåva hjälper oss att tillsätta fler och bättre utrustade parkvakter på våra projektplatser i Afrika och Asien.

Låt din julgåva gå till parkvakterna!

 
Man kan ju också handla sina julklappar i diverse second hand-butiker där pengarna går till bra ändamål och återbruk är alltid bra för människa och miljö.
 
Man kan ju också göra egna julklappar ganska enkelt. Det är snällt mot både plånbok och människa. 
 
Handla ekologisk, krav-märkt och rättvisemärkt julmat så är du snäll mot människa, miljö men framförallt mot din kropp och hälsa. Då vet du vad du stoppar i dig. Inget onödigt skit.

Fakturor från andra mammor

Kategori: Allmänt

Angående den här artikeln om två pojkar där det inte dök upp några kompisar på kalas...
 
Så tänker jag så här:
Tråkigt för pojkarna. Men synd att ett helt land lägger energi på hur viktigt det är med kalas. I en klass finns 20-30 barn. Om alla barn ska gå på nästan allas kalas så går hälften av årets helger åt till det. Och så ska det med presenter. Gärna minst 50kr till varje. Plus att kalaset kostar. Det är tusenlappar en del inte har. Det blir en tävling barnen emellan (och föräldrarna) om bästa kalaset, finaste kläderna och bästa presenten. Barn får gärna ha kalas men det ska vara med barnets vänner och utan krav. Och tänk om man har flera barn, då rinner pengarna och tiden fort iväg.
 
Så när vi ändå diskuterar barn och pengar så ska jag skriva om något annat som irriterar mig skitmycket just nu.
 
Ikväll firade vi lucia på Albins dagis och det var jättefint. Om man bortser från alla mammor som stod och vinkade för att få barnen okoncentrerade och som tog en massa foton fast fröknarna bett att man ska göra det efteråt. Men det är lugnt. Det var dock inte det som irriterade mig mest. Efter luciasångerna så är det några föräldrar som ger blomarrangemang till alla fröknar och jag undrar då tyst för mig själv vem dom är ifrån och vem som betalat det.
Hade mina aningar...
 
Fick svar på detta då jag kom hem och kollade lappen vi fått med hem från dagis. En mycket trevlig lapp om att en mamma ordnat med blommorna och att det kostar 40kr per barn som ska lämnas i ett kuvert på ett barns hylla. Mvh...en annan mamma
 
Jag blev riktigt förbannad. Det är flera saker med detta som irriterar mig. När det nu är så lätt att skicka ut en "faktura" till alla föräldrar. Är det då så svårt att skicka ut en "vill du vara med"-lapp innan också? 
 
Och 40kr. Jag har inte det. Jag tänker inte gå och leta röda lappar i matbutiken för att sen gå och köpa blommor till fröknar på dagis. Vi har 10 000kr mindre varje månad nu när vi båda är hemma. Jag köper inte blommor till någon annan då. Så enkelt är det.
 
Och Varför? ska det jämt köpas blommor och presenter till lärare och förskolelärare och dylikt??? Dom gör ett bra jobb, Ja. Dom förtjänar det, Ja. MEN! Det är deras arbete. Dom får lön för sitt arbete precis som vi andra. Och jag kan tala om att det inte är någon privatperson som kommer med blommor till mig vid jul för att jag jobbat bra. Och Daniel får inte heller blommor på jobbet till jul. Får du det? Varför ska en yrkeskategori sättas framför alla andra?
 
Mitt bekymmer nu är hur jag ska lösa detta. Antingen ignorera detta och få skit bakom ryggen. Eller lämna ett litet brev till denna mamma och förklara varför jag inte tänker betala...och få skit bakom ryggen. 
Jag vet att många råkar ut för detta. Och bara betalar utan att tänka efter, även om det svider i plånboken. Ska det vara så?

Albins julkaka

Kategori: Allmänt

Det har hänt en del senaste veckan. Men viktigast av allt! En stor man har gått ur tiden.
Nelson Mandela 18 juli 1918-5 december 2013.
 
När jag såg i media att han avlidit så lovade jag mig själv att jag ska se till att mina barn vet vem han var och vad han har kämpat för. 
 
Jag har gjort två resor till Sydafrika. Mina vänner där är vänner till Mandela. Dom har kämpat sida vid sida med Mandela och samtalen över middagarna var det mest intressanta jag deltagit i. Hos en av mina vänner blev jag bjuden på middag vid samma matsalsbord där även Mandela samtalat över en middag innan mig. Det kändes speciellt. Det kan jag inte förneka.
Jag deltog i ett stort möte mellan ANC och AFP och det spårade ur totalt efter några timmar. Inte som att röra sig i svensk riksdag där inte en jävel vågar säga vad dom tycker och tänker. Och skulle någon göra det så är dom helt plötsligt väldigt ensamma. 

Sagt av Nelson Mandela:

”Under min livstid har jag hängett mig åt denna kamp för det afrikanska folket. Jag har kämpat emot vit dominans, och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har hållit fast vid idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle i vilket alla kan leva tillsammans i harmoni och med samma möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas att leva för och uppnå. Men om det skulle krävas så är det ett ideal för vilket jag är beredd att dö”.

 
Det har blivit mycket bakande i snöstormen, För nu snöar det minsann. Massor. Riktigt tung kramsnö som fastnar på skyffeln. Älskar det.................not  Men däremot är det kul att kunna kasta snöbollar med Albin och snart dags för pulkabacken och korvgrillning. 
 
Scones till frukost. Mina nya fina grytlappar har min vän Anna gjort och vill du ha ett eget par så fixar vi det. Dom är tjocka och bra. Det går ju ändå åt några grytlappar i det här huset och dom två par jag har har sett bättre dagar. 
 
Scones
4 dl vetemjöl ( lite nyttigare om man byter ut 1 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågsikt)
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1½ dl mjölk eller filmjölk
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela fettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt mjölk/filmjölk och rör snabbt ihop till en deg. Dela degen i två delar och platta ut till rundlar ( ca 15cm i diameter)  på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Servera nygräddade. 
 
Saffransbullar med mandelmassa eller vaniljcreme. 
 
Gör vanlig saffransdeg och dela i två delar. Kavla ut till rektangel och bred på kokmarsancreme (på 2,5 dl mjölk). Rulla ihop, skiva och lägg på plåt. På den andra deghalvan brer man på mjukt smör och riven mandelmassa, ca 150gram. Rulla ihop, skiva och lägg på plåt. Grädda som vanligt. 
 
Idag har vi firat andra advent hos svärmor Helen, Dante hade bakat pepparkakor. Frida ananaspaj och Albin bakade en egenkomponerad kaka. Mycket koncentrerad var han och jag fick inte hjälpa till för mycket. 
Albins julkaka kallar han den. Han valde smaker och utseende. Och den blev jättegod. Tänk er en blandning av mjuk pepparkaka och banankaka med bitar av mjölkchoklad i. Mums.
 
 
Albins julkaka
2½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
2 ägg
2 mosade väl mogna bananer
½ dl mjölk
½ dl smält smör
80 gram hackad mjölkchoklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en sockerkaksform och bröa med t.ex. ströbröd. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan resten och blanda väl. Häll upp i formen och grädda långt ner i ugnen i 35 minuter. 
Låt sedan kakan svalna lite och gör under tiden chokladsåsen.
 
Chokladsås
½ dl kakao
½ dl socker
½ dl vispgrädde
1 nypa salt
50 gr hackad mjölkchoklad
 
Rör ihop, låt koka någon minut, och låt svalna lite innan du häller den över kakan. 
Garnera valfritt. 
Albin och jag gjorde marsipandekorationer. 
 
En del av oss på bazaaren fick kläder och dylikt över och det skickar vi nu till Litauen. Det går till barnhem och familjer som behöver hjälp. Men förutom kläder så behövs även hygienartiklar, filtar, sängkläder och handdukar. Har du något hemma som du känner att du vill avvara så hör av dig till mig. Om du inte har extra tvål, tandborstar eller annat liggande men gärna vill hjälpa till så kan du ge en peng och vi ser till att det som behövs inhandlas. 
 
På tal om materialism...Snart jul om någon missat det.
Vi kommer inte att skicka några julkort i år. Vi har skänkt 100kr till Bris och 150kr till hemlösa i Sverige. 
 
Det där med julklappar. Vi köper små julklappar till alla under 18 och kanske någon liten till övrig. Albin och Lova önskar sig inget särskilt. Hellre pengar som dom kan spara ihop till något vettigt än hundra små skitsaker. Jag och Daniel ger inte många julklappar till våra barn då vi har stor familj och dom kommer få massor ändå. Har en regel här hemma vid jul och födelsedagar. Lika mycket ut som in. Så efter jul är det dags att rensa Albins rum igen. Jag och Daniel firar ju även bröllopsdag 23e december men byter inga presenter eller julklappar. 
 
Det är dels en ekonomisk fråga men handlar också om att man inte ska köpa bara för köpandets skull. Särskilt vid jul blir det som en stor tävling för många i att köpa mest och dyrast. Alla pratar om att julen handlar om att umgås. Men hur många har inte sagt i juletid att dom inte hinner umgås för det ska handlas, bakas, lagas mat, pyntas, stressas, stressas, stressas. Och det är ett jävla fokuserande på vad man stoppar i sig så man inte ska bli tjock och samvetet svartnar.
Och så det där supandet som helt plötsligt blir helt ok inför barnen. Julsnapsen och julölen och juldagsfestandet och nyårssupandet m.m.m.m. 
 
Jag kanske låter tråkig men är det så jävla viktigt med prylar, status, utseende och alkohol? Egentligen?
Det viktigaste är väl ändå att man känner sig trygg, frisk och har roligt!?

Draculauratårta, doptårtor och barnmat.

Kategori: Allmänt

Vilka veckor jag har haft. Jag tänkte väl att det är lika bra att köra på så kan jag ta lite ledigt nu. Men det där med lite ledigt. Jag vet inte jag. Inte min grej. 
 
Lova fyllde 6 månader. Det är ett halvt år!!! Jag fattar inte att tiden går så fort. Jag bara hoppas att jag inte missar något. Andra tanden är uppe. Ingen mat på golv och tak är en misslyckad måltid enligt Lova. Hon älskar verkligen att äta. Om man har henne i famnen och tänker äta något får man hålla hårt i det för hon kastar sig över det. 
Angående barnmat. Det är ju smidigt med köpt burkmat men för det första dyrt och så vet man ju inte riktigt vad det är i. Och att laga maten själv är ju busenkelt.
 
När man ändå lagar mat så kan man ta fram en extra kastrull. Häll i en halvliter vatten. Dela allt ganska smått och lägg i samma kastrull. Är det stor skillnad på koktid så lägg i efter hand.
Börja med potatis, pasta eller ris. En köttprodukt, nöt, fläsk, fisk eller kyckling. Ingen korv, bacon eller liknande som är fullproppat med salt och vissa andra onyttigheter. Sen brukar jag tänka en grön och en röd. T.ex. sparris, ärtor eller purjolök och tomat, paprika eller morot. Allt mixas och späs med kokvattnet. Gärna en klick smör och någon matsked grädde.
Allt detta görs samtidigt som man ändå lagar mat och så har man bra hemlagad mat i färdiga burkar i frysen. 
 
Jag har ett tips om man vill minska risken att bli sjuk så här i influensatider. I mataffären är det vanligt att man slickar på fingrarna för att öppna t.ex. fruktpåsen. Men istället för att stoppa smutsiga fingrar i munnen kan man andas på fingrarna så blir dom lagom fuktiga för att öppna påsen. 
 
Dags att börja tända en massa ljus nu. Glöm inte kolla brandvarnaren!!! Och ha brandfilt och brandsläckare inom räckhåll! Har invigt finaste lyktan från Sara. Vet inte om jag visat fotoramen till höger innan men den kommer från Perfect Home som bla svärmor säljer. 
 
Köpte nya gardiner på Ikea för ett tag sen och dom blev perfekta i valvet mellan vardagsrum och matrum. Lite för ljudet och lite för värmen. Och så funkar dom perfekt som ridå när det är dags för Albinshow ;)
 
För ett tag sen köpte min lillasyster en fin klänning för en tjuga på loppis. Den var lite stor så vi sydde dit ett par axelband och nu sitter den fint. 
 
Syrran har invigt förklädet som mamma köpte av mig på bazaaren. Snyggt. 
 
Bazaaren ja. Det gick jättebra. Och det var roligt! Det var mycket uppskattat av både dom som sålde och av besökarna. Kanske var 200 besökare på en höft sådär. Det som flera tyckte var bra var att det fanns något för alla. Och det var ju det som var tanken. Det lutar åt en repris på detta så håll utkik till våren. 
 
Eftersom jag tyckte att jag inte hade tillräckligt att göra i helgen så bakade jag tårtor med.
Doptårta till Loke. Vaniljbotten med glasscreme, hallon-och jordgubbsmousse, smörkräm och marsipan. 
 
Doptårtor till August.
 
Vaniljbotten med glasscreme, hallonmousse, smörkräm och marsipan.
 
 
Vaniljbotten med mjölkchokladfluff, hallonmousse, smörkräm och marsipan. 
 
Daniela önskade sig Draculaura från Monster High. Choklad-och rosa vaniljmarmorerad botten med gelehallonfluff, mjölkchokladfluff, smörkräm och marsipan.
 
 
Ingen julkänsla utan snö. Men nu är vedjäveln i källaren så nu kan snöjäveln komma så jag kan ta fram skyffeljäveln. Inte bitter. Bara funderar på om jag kan ha Lova på ryggen när jag skottar. 
Nä men jag försöker verkligen fixa julkänsla här hemma. Men det vill sig inte riktigt. Och en gran skulle bara kännas konstigt när det är 7 plus ute. 
 
Daniel har mått lite bättre. Senast vi var hos psyk och pratade så bestämde vi helt enkelt att han måste vända dygnet rätt igen. Och det har funkat. Han går upp senast 9.30 och lägger sig senast 01. Jag är så imponerad av honom. Men det känns konstigt. Vi äter frukost tillsammans och han hjälper till med en del praktiska saker. Jag får väl vänja mig. Eller inte. Då är fallet inte lika långt om han backar igen. Jag mår iaf bättre nu när han mår lite bättre. Jag är inte lika stressad och sur. På tal om att lägga sig i tid så är det dags nu ser jag. Ajaj. Den enda som sover som man ska i det här huset är ironiskt nog Lova. Hon somnar senast 20 och sover gärna till 7-8.
 
Kram