mariacn

Familjeliv, bakning, husrenovering och annat smått och gott från mitt liv.

Forts. andramammor och fiskburgare

Kategori: Allmänt

En skrytbild på Lova som vännen Hannah tagit.
Tyckte jag var smart som köpte rosa mössa och halsduk(tack mamma) till Lova då hon hade en blå overall. Men den har hon redan växt ur så nu har hon en fin lila overall med hjärtan (tack Sofie). Men nu är hon ju plötsligt superflickig vilket jag har lite svårt för. Nästan så jag skäms lite. Ja kanske lite löjligt men ändå.
 
Tyvärr så har inte svinkopporna gett med sig så igår fick vi gå till hälsocentralen. Efter mycket diskuterande läkarna emellan så fick vi en salva som egentligen är för äldre barn. Så nu hoppas jag att det försvinner. Synd är att jag redan bokat om hennes halvårsfotografering en gång pga kopporna och nu får jag väl boka om igen för hon har en stor på hakan som inte lär vara borta till på torsdag tyvärr. Och eftersom vi tänkte att det skulle vara över nu så har hon börjat snora och nysa istället. Och på dagis går höstblåsor? som jag inte hört om tidigare och ikväll sa Albin att han hade en blåsa i munnen. Vill kräkas på det här....Hatar att vara isolerad.
 
Idag tog jag iaf risken att åka till mormor med Lova. Så nu hoppas jag att vi inte smittat henne. Det var dags för årets julbak. Mormors pepparkakor är klart dom godaste men degen är också jävligt knepig att baka ut. Är väl därför dom blir goda. Och så gjorde vi givetvis munkar. En självklarhet till jul i våran familj. 
Gammelmormor Maria har alltid bakat dom. Sen har mormor Birgitta bakat dom och nu var det min tur att lära mig. Bakgenen hoppade över en generation ;)
 
Dom ska ätas ljumma och med socker på. Och det finns en regel. Man får inte slicka sig om munnen!
Sugen Joanna? Tycker du om dom så kan vi ju alltid baka flera...
 
Fick två superfina burkar av mormor. Det är omöjligt att åka därifrån utan en massa kassar med sig. När jag var liten gick jag runt och satte lappar under en del saker hemma hos henne där det står typ...Maria Nääf skall ärva denna. 
 
 
Igår beställde Albin fiskburgare. Inte så svårt och väldigt gott faktiskt. Ett superbra alternativ till vanliga hamburgare. 
Jag uttalar burgare med ö. Som man ska om man är äkta smålänning! Daniel är hårt bestämd på att det ska uttalas med u. Så vi frågade Albin. Och han uttalade burgare med ett slags uö?! Så han var inte till någon hjälp. 
Serverade med tomat, gurka, sallad, lök, remouladsås, bröd och potatismos. 
 
  • 400 g fiskfilé t ex torsk, gärna änglamarks
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar (jag tog även lite paprikapulver och vitlökspulver)
  • 1 1/2 dl ströbröd eller panko
  • matfett att steka i
  1. Kör de halvtinade fiskfiléerna, ägget, mjölken och kryddorna i matberedare till en färs.
  2. Forma den lösa färsen med vattensköljda händer till runda biffar. Vänd biffarna i ströbröd/panko och stek varsamt.
Det var minst sagt slabbigt då färsen blir kall, blöt och ganska lös. Men med varsamma händer gick det bra. 
 
Enda bilden från Luciafirandet och för er som undrar över fortsättningen på mitt andramammor-problem. En av dom läste detta och skickade ett meddelande till mig med en förklaring och ursäkt. Det var ett beslut i sista stund och dom tänkte inte efter innan helt enkelt. Dom missade också att skriva i brevet att det var en valfri grej. Det var en uppriktig ursäkt och jag hoppas någon lär sig något av detta. 
 
Och angående detta så vill jag publ. min kusins respons på det här.
   På förskolorna i Malmö är det genom den nya förskoleförvaltningen bestämt att vi pedagoger inte får ta emot gåvor från föräldrarna. Det klassas nämligen som muta. Regeln är till för att just sånt som du skriver ska undvikas, att vissa kan ge och andra inte, av olika skäl. Det klassas som att ta emot muta, eftersom man anser att det kan påverka en pedagogs förhållande till föräldern och därmed vara risk att vi bemöter barnen olika, pga vår relation till föräldrarna, vilket är helt utom barnets påverkan. Det låter extremt kanske, men jag tycker att det är bra. Jag tror att man, ofta helt omedvetet kan påverkas mer än vad man tror, och hur fördomsfri man än tror man är. utifrån barnens perspektiv och den likabehandlingsplan som ingår i vårt uppdrag som pedagoger så tycker jag det är en smart regel. Vi får dessutom en julklapp av vår arbetsgivare. Och! Tips: gå ihop med de andra föräldrarna och skriv ett kort litet brev istället, och säg att ni och era barn uppskattar och trivs på förskolan. Fick läsa ett sånt idag, och det var som att få en fet guldmedalj, som hänger kring hjärtat för alltid.
 
Jag skulle iaf uppskatta ett personligt brev hundra gånger mer än en blomma. 
Och på mitt jobb delas som sagt inte ut många blommor men däremot är vänliga och uppskattande ord från en patient värt guld. 
 
Ikväll är Daniel bjuden på bio och imorgon bjuder jobbet på julbord på Corallen. Hoppas det ska bli gott. 
Jag har arbetat inom vården i snart 14 år nu och det är mitt andra julbord. Jag har liksom alltid jobbat varje år när alla andra varit på julbord. Och julbordet förra året innebar lite blandade känslor då jag samtidigt blev avtackad från kirurgavdelningen. Saknar kollegorna. Och jag saknar jobbet, patienterna, omvårdnaden. Det är så stor skillnad mot att arbeta på röntgen. 
 
Godnatt

Kommentarer


Kommentera inlägget här: