mariacn

Familjeliv, bakning, husrenovering och annat smått och gott från mitt liv.

Vad är bäst?

Kategori: Allmänt

Använder du deo för att hålla lökringarna i schack?

Enligt norska forskare kan dagligt rollande leda till att man får i sig 50 gånger den rekommenderade dagsdosen av aluminium.

Morgonrutinen ser säkert likadan ut för många. Efter ansiktstvätt och tandborstning är det dags att vaska armhålorna. Därefter två snabba rull med antiperspiranten för att se till att svetten håller sig på armlängds avstånd.

Men det finns anledning att ta sig en extra funderare på deo-draget.

Användning av antiperspiranter leder nämligen till höga intag av aluminium. Enligt Vetenskapskommittén för matsäkerhet i Norge kan daglig användning leda till att man får i sig mellan 30 till 50 gånger mer än vad som klassas som riskfritt för hälsan.

– Befolkningen får i genomsnitt inte i sig för mycket aluminium genom mat eller dryck. Men de som dagligen använder antiperspirant riskerar att få i sig mer aluminium än vad som anses säkert, säger Heidi Amlund påVetenskapskommittén för matsäkerhet.

Reglering på EU-nivå

Nu vill norska Livsmedelverket ha en reglering på aluminiuminnehållet i deodoranter på europeisk nivå.

– Vi vill att EU ska utarbeta gränsvärden för aluminium i antiperspiranter. Dessutom anser vi att konsumenterna borde få veta riskerna med dessa produkter. Man kan enkelt reducera exponeringen för aluminium genom att reducera antalet påstrykningar, säger Merethe Steen på norska Livsmedelsverket till VG.

Påstås orsaka cancer

Aluminium, i form av olika salter, tillsätts främst i antiperspiranter för sin svetthämmande effekt. Salterna blockerar svettkörtlarna och hindrar svetten från att utsöndras.

Tidigare har det rapporterats om att ett högt intag av aluminium kan leda till en förhöjd risk för bröstcancer. Men senare forskning motsäger de resultaten. För att säkert kunna påvisa eller underkänna ett eventuellt samband krävs det mer forskning, skriver det amerikanska National Cancer Institute.

Aluminium

 Är en vanlig metall i jordskorpan

 Kroppen har inget behov av att tillföras extra aluminium

 Förekommer ofta i antiperspiranter, då under namn som aluminium chloride, aluminium chlorohydrate eller aluminium zirconium

 Intag av höga doser aluminium under kort tid har i djurförsök visat på relativt låg giftighet

 Långvarigt intag av aluminium ökar inte risken för cancer, däremot kan det ge skador på nervsystemet.

 Nyrakad eller skadad hud gör upptaget av aluminium ännu större.

Källa: Norska Livsmedelsverket, Folkhälsoinstitutet.

 

Jag tänker så här. Även om man inte kan bevisa att man får i sig skadliga mängder aluminium från deo så är ju för mycket skadliga ämnen aldrig bra för kroppen. Och om man betänker det faktum att vi dagligen använder t.ex. deo, schampo, balsam, duschcreme, tvål, ansiktstvätt, ansiktscreme, sminkborttagning, smink, hårstylingprodukter, lotion, handcreme, tandkräm, salvor, andra krämer, parfym, tvättmedel, sköljmedel, ämnen i kläder m.m.m.m.m.m.m.m.m.m.m. Och vet att det är en liten mängd skadliga ämnen i varje produkt. Då kan jag lova att mängden skadliga produkter vi får i oss varje dag INTE är hälsosam. 

Så kan man ju på detta lägga till alla skadliga ämnen man får i sig ifrån mat och dryck som inte är egenodlad, krav-märkt, ekologisk m.m. Och alla läkemedel, naturläkemedel, kosttillskott m.m.m.m.

Jämfört med allt detta så kan man ju nästan tycka att rökning och snusning är ganska harmlöst, ironiskt nog.

Listan kan göras väääldigt lång. Och inget av det är bra för varken människa, djur eller natur. Känns det bra? 

Varför väljer inte Du produkter som är bra för dig själv och naturen? Skyll inte på att det kostar mer. Det är inget giltigt skäl. Vad har du för andra vettiga skäl?

 

TIPS!

http://www.alpnaering.se/Products/Details/2579  Deodorant utan aluminium.

http://www.alpnaering.se/Categories/Details/11 

  • Swissform

    Swissform är Alpnaerings hudvårdsserie som baseras på värdefulla örter och växtextrakt med naturlighet och kvalitet som grundtanke. Tillverkningen sker med standardiserade extrakt och 100% rena essentiella oljor. 

    Swissforms produkter testas inte på djur och vi använder enbart ingredienser som uppfyller miljökraven.

 

 
Jag använder många av Änglamarks produkter. 
 
Maskindiskmedlet är jättebra. All mat smakar bättre än andra märken. När man bakar med ekologiska ingredienser så blir det bättre bakverk med bättre smak. Det är stor skillnad på ekologiska ägg och andra ägg. 
 
Tvättmedlet och sköljmedlet är superbra. Jag har två barn. Barn smutsar ner sig. Men jag kan ärligt säga att på 5 år med barn så har jag kanske fått två plagg ur tvätten med fläck som inte gått att få bort. Jag har aldrig ägt fläckborttagning. Jag tar ca 1 dl tvättmedel och knappt en tsk sköljmedel. det räcker. Tvättar på 30 grader och 60 grader. Tumlar endast underkläder, sängkläder och handdukar. Våra kläder behåller färg, form och blir inte luddiga. 
 
När man är hemma med bebis så är tvätta håret lite som att spela på lotto. Plötsligt så händer det, och inte för ofta. När jag får smutsigt hår så kan jag antingen ta ett dyrt lyxshampo som gör ditten och datten. Då får jag shamponera två tre gånger för att det ska kännas rent. Med änglamarks shampo blir håret rent på en gång. Så rent att det gnisslar. Och nej håret förvandlas inte till svinto för det. Mitt hår är jättefint. 
 
Man behöver inte 20 olika rengöringsprodukter till hemmet. Såpa fixar allt. Och lite diskmedel om man behöver något starkare. 
 
Låter som jag fått betalt för att göra reklam. Men så är det inte. Jag vill bara att man ska ta hand om sig själv och miljön på bästa sätt. Jag vill motivera. Bara för att en glittrig brud säger att något är bäst i tv-reklamen så måste du ju inte köpa det. Och du måste inte köpa det billigaste bara för att det är billigast. Köp det som är bäst istället. Det som smakar bäst, känns bäst, gör bäst och lämnar så lite spår som möjligt i din kropp och miljön. 
 
Det där med att köpa billigast förbryllar mig. Varför ska alla ha så billigt som det bara går? Som när jag skulle byta försäkringsbolag. Försäkringskillen sa flera gånger- Det är vår billigaste försäkring, vi är billigare än det försäkringsbolaget, då betalar du bara så mycket för den försäkringen.....m.m.m.
Jag skiter i vad det kostar sa jag. Jag vill ha den bästa försäkringen. Jag vill inte betala så lite som möjligt och sen sitta där med en skitförsäkring när huset brunnit ner eller bilen blivit stulen. Skillnaden på den billigaste och dyraste försäkringen brukar som mest vara runt 100kr i månaden. Och om jag ska betala lite mer varje månad gör jag det. För då kan jag förvänta mig mer när något händer. 
 
Om jag får betala några kronor mer för kött från en glad gris eller obesprutad potatis. Ekologiska kläder som inte är gjorda av barnarbetare. Leksaker som Lova kan stoppa i munnen utan att suga i sig gifter. Då gör jag det med glädje. 
 
Vi har inga pengar att skryta med. Min man är sjukskriven och jag är föräldraledig. Jag menar inte att man ska köpa det dyraste eller lyxigaste. Utan det BÄSTA. Och det är skillnad. Köp det som är bäst. Och betala vad det är värt. För man får vad man betalar för helt enkelt. 
 
Oj vad mycket jag skrev nu. Men jag tycker det här är viktigt. Så det så.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: