mariacn

Familjeliv, bakning, husrenovering och annat smått och gott från mitt liv.

Anonym skriver......

Kategori: Att dela sitt liv med en deprimerad

Anonym:
För mig är det helt obegripligt hur man kan lämna ut sin partner offentligt , så kränkade ....det luktar martyrskap i en dåligt förklädd omtanke . Har inte läst en possitiv sak om din man hittils, kan inte vara lätt att resa sig ur depressionen när/om han läser dina inlägg som du tyvärr verkar skriva för att få egen uppmärksamhet och sympati....
 
Jag gissar att du håller dig anonym för att jag känner dig och för att det inte ska kännas konstigt för dig när vi träffas. men ok.
 
Jag tar inte åt mig av detta inlägg men känner att jag vill svara på det.
 
Min man skrattade åt din kommentar så vi börjar med att tacka för att du fick min man att skratta en stund. Tack!
 
Jag vet inte hur mycket av mina tidigare inlägg du läst men jag började med att skriva att jag har min mans fulla tillåtelse att skriva om hans depression. Han läser mina inlägg och han mår inte sämre av det. Snarare bättre eftersom det är väldigt svårt för mig att prata med honom om hur jag känner det ibland. Och nu kan han läsa det istället och få veta hur jag tänker och känner. 
 
Jag skriver lite för min egen skull ja. Men mest för att jag upptäckt att det finns en väldig massa information om hur det är att leva med depression. Men nästan ingen information om hur det är att vara anhörig till en deprimerad. Och dom som skriver om det är oftast kvinnor som skriver i olika forum om att dom tror att deras man/sambo/pojkvän är deprimerad och vägrar söka hjälp för det. Deras förhållanden rinner sakta ut i sanden och har inte sällan slutat med otrohet tyvärr.
Män skriver knappast alls om det eftersom kvinnor söker hjälp, och får den lätt. 
 
Positiva ord om min man. Anledningen till det kan ju vara att jag skriver om hans depression!? Det finns inte mycket positivt med en depression. Men om jag skulle skriva om min man som person. Som den människa han är utan depressionen så skulle denna blogg inte räcka till för hur mycket jag älskar honom och för hur mycket han betyder för mig. Men jag känner inget behov av att skriva om det här. Jag är ingen gulliplutt-människa som skriver med hjärtan och jag tror inte det är av intresse för mina läsare. Dom som känner oss vet att vi älskar varandra och våra barn. Men jag kan ju inte förneka att vårat liv skulle te sig en aning lättare om depressionen försvann.
 
En annan person kommenterade att jag behövde söka hjälp för mitt kontrollbehov.
Lustigt att du nämner det för jag och Daniel diskuterade det tidigare i veckan. Jag har lite kontrollbehov. Säkert mer än jag vill erkänna. Men ett problem är det inte. Och jag behöver inte söka hjälp. Det är snarare till hjälp här hemma då det hjälper mig att ha koll på allt eftersom jag får ta hand om allt själv. 
 
Jag har kontroll på mitt kontrollbehov :P

forts. var går gränsen?

Kategori: Att dela sitt liv med en deprimerad

Kanske behöver förtydliga just exemplet med nattätandet. 
 
Daniels depression innebär bla att han har stora svårigheter med att somna. Han har också förlorat aptiten nästan helt. Då är det tyvärr så att när han väl bestämmer sig för att gå och lägga sig runt 5 på morgonen kommer han på att han är hungrig. Och då tar han det som går snabbast, och det får gärna vara sött. 
 
Det kan lika gärna vara 8 kanelbullar som en bunke med glass eller albins lördagsgodis. Sen går han till sängs. Och är det svårt att somna i vanliga fall för honom, så blir det inte lättare med ett halvt kg socker som laddar kroppen med energi. 
 
Jag talar alltså inte om att hänga kedja och hänglås på kylskåpet utan om att gömma undan det onyttigaste och "skylta" med lite bättre alternativ. 
 
Endast för att göra det lite bättre för honom. Är det så fel.
 
Bland det svåraste med att dela sitt liv med en deprimerad man är att veta vad som är rätt och fel, bra och dåligt. Samtidigt som jag ska ta hand om precis allt annat här hemma, ska jag också se till att min man mår så bra han kan. Och hur ska jag lyckas med det???????????????
 
Jag kan lämna honom helt ifred. Men då skulle han inte lämna sängen, inte äta, inte få någon frisk luft och viktigast av allt, förlora värdefull tid med våra barn. 
 
Vi har trots allt två underbara barn. Och jag ska göra allt som står i min makt för att våra barn ska märka av det här så lite som möjligt. 
Det är för deras skull jag väcker Daniel varje dag, ser till att han får riktig mat i sig och gärna lite frisk luft ibland. Men jag tror också att han mår lite bättre av det. 
Ingen mår bra av att tyna bort under ett täcke. 

vart går gränsen?

Kategori: Att dela sitt liv med en deprimerad

När man lever i ett ickedeppigt förhållande, vill inte skriva normalt för vad är det egentligen?, så finns det gränser.  Gränser som man aldrig talar om men man vet att dom finns där. Ingen säger något. Ingen behöver säga eller tycka något. Gränserna finns där som ett osynligt avtal. Det kan vara olika för varje förhållande och olika människor.
 
Det kan vara ord man inte kallar varandra. Det kan vara vardagliga sysslor som hör den ena till. Det kan vara hygieniska frågor man inte tar upp. Det kan vara vanor, bra som dåliga, som man helt enkelt lär sig att leva med. 
Det finns saker som man som vuxen helt enkelt inte gör mot en annan vuxen. Även utan nära förhållande. 
 
I ett förhållande med en deprimerad blir det där med gränser jävligt svårt. 
Man vill inte behöva överträda dessa gränser.  Men tänker ändå att det kanske blir nödvändigt.  För den andras skull. 
Men behandlar jag då denna person som den vuxna individ den är. Eller omyndigförklarar jag den i samma stund gränsen överträds?
 
Detta kanske låter jävligt snurrigt. Men för att enkelt beskriva med ett exempel...
Daniel nattäter. Och det är inte bra. På flera vis. Frågan är då. Kan jag låsa in det onyttigaste så att han blir tvungen att välja annat? Är det att träda över en gräns?
Det är för hans hälsa. Det är för vår familj. Det är inte för min skull. Är det att träda över en gräns. Och om så är. Är det helt fel?

Bazaar i advent

Kategori: Allmänt

 
 
   Bröd, Biscotti och rulltårtor
 Perfect Home, Alpnaering och Swissform
 
  Godis, marsipanfigurer, marmelad och sylt.
 
  Sytt och stickat, tavlor, kort och kransar.
Med mycket mera........
 
Pga stort intresse får höstbazaaren nytt namn, lokal, tid och datum!

Välkommen till våran Bazaar i advent. Där kommer finnas hantverk, hembakat och loppis. Fri entré. Vore kul om du ville komma och kika, kanske fynda något fint till dig själv eller någon du tycker om. 
Kaffe och kaka 15kr.
 
Strandagården Påskallavik
1 December 11.00-16.00
 
 
 

Att dela sitt liv med en deprimerad man

Kategori: Att dela sitt liv med en deprimerad

Jag talar utan att han lyssnar
Jag väntar på svar utan att få ett
Jag gråter utan att han ser
Jag är arg utan att han reagerar
Jag tar hand om våra barn medan han missar så mycket
Jag sköter allt hushållsarbete utan ett tack
Jag tar hand om vårat hus utan minsta uppskattning
Jag räknar kronorna i affären medan han inte tänker efter tillräckligt mycket
Jag spar på maten och han nattäter
Jag sköter pengarna, posten, bilarna, försäkringarna och ringer alla samtal medan han snittar 17 timmar per dygn i fåtöljen.  
 
Allt detta skulle vara så mycket lättare om han bara kunde hålla om mig när jag somnar

Tingelingtårta

Kategori: Allmänt

Det spelar liksom ingen roll att natten blev sömnlös när man får mysa så här...
 
 
Börjar bli riktigt lik sin bror.
 
 
Jag är ju moster nu. Och hon var så fruktansvärt söt och liten. Skrämmande vad fort man glömmer. Inte länge sedan Lova var så liten men jag kände mig osäker på hur jag skulle hålla en sådan liten skrutt. Och Lova blev stor och tung vid jämförelse.
 
Kusinerna...
 
Nellie 8 år önskade sig en tingeling-tårta. 
 
Ljusrosa vaniljbotten med hallonmousse, mjölkchokladfluff, smörkräm, marsipan och rosa grädde.
 
Jag fyllde ju år i söndags. Närmare 30 än 25 känner jag nu. Jag hade en bra dag och bjöd på Annas hembakade ostkaka. Jag fick den här superfina filten av morfar och Myrna som stickat den. Den är jättevarm och skön.
 
Fick en bakbok av svärfar, Isabella Löwengrips nya serie duschprodukter, läppglans och choklad av Joanna, en fin prydnad av min älskade syster Isabell, pengar av mamma och Kari som jag köpte mig ett par kängor och ett nagellack för. Måndagen tog jag en tur till Kalmar med Joanna och Sara och hade jättekul. 
 
Att dela sitt liv med en deprimerad man. Ja det förklarar Albin jävligt bra.
Han har målat en teckning på vår familj. Daniel, Albin och Lova har glad mun och jag har en ledsen/arg mun. Först skrattade jag åt det men nu känns det bara hemskt. Har jag misslyckats när han ser på mig på det viset. 
 
 
 
 
 

ett år äldre

Kategori: Allmänt

 
Bättre än frukost på sängen ♡ Nu blir det frukost med barnen istället. 

snygg

Kategori: Allmänt

Känner mig snygg i Me&I!
 

Klänningar på Kalmar slott och fynda Me&I!

Kategori: Allmänt

Tror detta får bli ett bildinlägg. 
 
Så här glad blir man när man får smaska på banan.
 
I söndags tog vi med mormor till Kalmar slott för att kolla in prinsessornas klänningar. 
Först kollade vi in det gamla kvinnofängelset och alla straff man fick som kvinna på den tiden. Det var så hemskt. Man kände sig så illa till mods när man tänkte på vad kvinnorna fick utstå på den tiden. En hemsk men intressant utställning. 
Ironiskt nog skulle en del av dessa straff kanske behöva användas på dom som dömde i fallet med den våldtagna unga tjejen. Så kanske dom skulle tänka om.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bara en bråkdel av alla dom vackra klänningarna som fanns på utställningen. Tyvärr inte dom bästa korten då man inte fick använda blixt och att det var väldigt mörkt i lokalen för att skona klänningarna. Dom var så välsydda. Det syntes att dom var handsydda, handbroderade och bra skräddade. Inget H&M-skit direkt. 
 
Joanna och Jocke har inget kök för tillfället så jag har lagat lite mat åt dem och hjälpt till med ditten och datten. I måndags fick dom kycklingfile med ugnsrostade grönsaker och potatis. Och till efterrätt ville dom ha banan med mjölkchoklad i ugn. Så. Jävla. Gott. Borde man äta oftare.
 
Kanelbullens dag i fredags. Bästa Sara kom hit och hade med sig goda (enorma) bullar och en chokladask till mig. Hon är bäst!
 
 
 
Vi har firat världens bästa mamma/mormor med ost, kex och chokladtårta. Albin blev kvar där och badade spabad i mörkret med isabell och Bella på kvällen.
 
 
Första tanden har tittat fram! Såååååå glad att jag inte ammar!
 
Lova har superfina Me&I-kläder på sig. Kunde inte låta bli att köpa lite till idag när jag var på party hos Carolina. Och en glad nyhet är att Eva Häll kommer finnas på våran Höstbazaar och sälja tidigare kollektioner från Me&I. Så då ska du passa på att fynda superfina, supersköna, rättvisa och ökotex-märkta kläder till dig själv, dina barn och alla du älskar!
 

Blixten-tårta, Cocacola-tårta och chokladtårta!

Kategori: Tårtor

Senaste tårtbaken kommer här!
 
 
 
Laktosfri Blixten-tårta till Adam 5 år. Chokladbotten med päron, vaniljcreme, smörkräm och marsipan.
 
 
 
 
Kevin firade med cocacolakapsyl-tårta. Ljusgrön vaniljbotten med päron, colanappar-fluff, smörkräm och marsipan. 
 
Chokladtårta till min älskade mamma. Chokladbotten med apelsinkrokantfluff, bountyfluff och chokladglasyr. 
 

Välkommen på höstbazaar!

Kategori: Allmänt